Berliini ja saksalaisia erikoisuuksia

Hei,
 
Vietin juuri 10 päivää yksin Saksassa asuvilla sukulaisillani Berliinissä. Ajattelin, että olisi siitäkin ihan hauska kirjoittaa. En kerro läheskään kaikkea mitä tein, muuten voisi tulla vähän puuduttava teksti. Huomioi myös, että muutaman itse huomaamani kulttuurierot ja erikoisuudet voivat olla vain Berliiniä tai tapaamiani ihmisiä koskevia.

Ensimmäisinä päivinä tuli lähinnä käytyä katsomassa muutamia perusnähtävyyksiä. Pyrimme käymään suurimissa turistirysäkohteissa hiljaisempina päivinä, koska viikonloppuisin tungos olisi todennäköisesti ollut mahdoton. Kävimme muun muassa katsomassa yhtä muurinpätkää, enkä ollut aikaisemmin tajunnut kuinka pitkä se oli.





Yhtenä toisena päivänä pääsin Holokaustin muistomerkille. Vaikka emme pitkän jonon takia menneet museo-osuuteen, oli se silti pysäyttävä paikka.

Mielenkiintoista Berliinissä on, miten ihan sattumalta törmää historiaan. Pelkästään autolla ajaessa saattaa tulla esimerkiksi vanha rajanylityspaikka vastaan. Kuitenkin kuvassa näkyvälle Checkpoint Charlielle menimme tarkoituksella.

 
Jos on aikaa ja auto käytössä, suosittelen Pfauninsee nimiselle saarelle menoa. Kyseessä on "riikinkukkosaari", jossa kulkee vapaana nimensä mukaisesti riikinkukkoja. Siellä on myös erilaisia kauniita vanhoja rakennuksia ja luontoa.








 
Toinen kaunis paikka on Berliinin vieressä oleva kaupunki nimeltä Potsdam. En tiedä siitä hirveästi, mutta kaupungilla on kauniin keskustan lisäksi myös erittäin hieno linna ja siihen kuuluva puutarha. Jos tänne päätyy, kannattaa mennä arkipäivinä, koska viikonloppuisin turistiaikoina saattaa joutua jonottamaan pitkiä aikoja.









Nyt saksalaisiin erikoisuuksiin.
Suojatiet ja liikennevalot
Tämä todennäköisesti koskee pelkkää Berliiniä, mutta itsestäni tuntui, että kaupungin jalankulkijoiden vihreät valot ovat järjettömän lyhyet. Ne eivät myöskään vilku hetkeä ennen kuin vaihtuvat. Suojateitä ei myöskään merkata niin selkeästi kuin Suomessa, joten itse en läheskään aina huomannut niitä.

Schorle
Usein saksalaisissa ravintoloissa törmäsin esimerkiksi Apfel- tai Rhabarberschorleihin. Tämä tarkoittaa juomaa, jossa on puolet mehua ja puolet kivennäisvettä. Ihan hyvä idea, maistuu lähinnä ei niin makealle limsalle.

Spätzle
Spätzlet ovat saksalaisia tuorepastoja. Niitä usein syödään paistettuna juuston ja yrttien kanssa.

Yrttirahka
Tämä oli itselleni outo, mutta iloinen yllätys. Pääsin maistamaan usein perunoiden kanssa syötävää yrttirahkaa, joka oli mielestäni oikein maistuvaa. Aluksi ajatus tuntui oudolta, koska miellän rahkan hyvin vahvasti makeaksi ruuaksi, mutta onneksi maku olikin hyvä.

Alkoholi
Normaaleissa ruokakaupoissa myydään varsin runsaasti vahvempaakin alkoholia ja esimerkiksi viinejä oli vaikka millä mitalla.

Vesi
Tämä on liki itsestään selvää ulkomaille matkustaessa, mutta kyllä hanavesi on Suomessa vain paljon parempaa.

Tämän reissuni aikana tuli miniversiona yksi vaihtovuoden hyvä puoli esiin. Kulttuuriin pääsee järjettömän paljon helpommin sisään, jos voi elää paikallisten kanssa. Toivottavasti oli kiinnostavaa ja kiva kun luit.

Kommentit