Kulttuurieroja

Brittiläinen määrä lunta

Noh innostuin nyt kirjoittamaan näistä kulttuurieroista, niin tässä.

Roskaisuus
Täällä kyllä oppii arvostamaan Suomen siisteyttä, nimittäin roskaa on huomattavasti ympäriinsä. Host-äitini joka työskentelee koulussani on kertonut, että heillä on iso ongelma, koska lapset eivät kerää roskiaan vaan heittävät ne vain käytävälle. Myös metro- ja juna-asemilla roskisten löytäminen on liki mahdoton tehtävä, mutta sen ihan ymmärtää. Viranomaiset pelkäävät jonkun laittavan räjähteitä niihin, joten parempi vain olla laittamatta roskiksia ylipäätänsä. Kuulemma Pariisin metrossa on samanlaiset olosuhteet.

Kypsyys ja parisuhteet
Mitä monista vaihtoblogeista lukee, että suomalaiset nuoret ovat keskimääräistä kypsempiä. Tämän voin kyllä allekirjoittaa hyvillä mielin, kun paikallisten käytös on lähempänä suomalaisia 12- kuin 16-vuotiaita. Saman huomion tekee parisuhdeasioissa. Monien suhteet on ensinäkin hyvin lyhyitä ja täynnä teinidraamaa. Useinmiten mitä olen kuullut ihastukset perustuvat lähinnä ulkonäköön ja ensivaikutelmiin enneminkin kuin oikeasti toisen ihmisen tuntemiseen.

Host-äitini kertoi, että monet vanhemmat eivät päästä lapsiaan seksuaalikasvatus tunneille, minkä kyllä huomaa. Useat nuoret ovat puhuneet ihan avoimesti bussipysäkilla, kuinka eivät käytä partneriensa kanssa minkäänlaista ehkäisyä. Vertailuksi kaivoin vähän tilastoja. Iso-Britanniassa vuonna 2016 15-17 vuotiaiden raskaisuksia oli 18.9 jokaista 1000 kohden. Suomessa vastaava luku samana vuonna oli 6.3.

Julkinen liikenne
Julkisen liikenteen käyttäminen on täällä huomattavasti harvinaisempaa, mutta ihan ymmärrettävästä syystä. Se ei ole kovin toimivaa ja hinta on kova. Esimerkkinä jos ostaisi kertalipun noin 20 minuutin bussimatkalle, pitäisi maksaa 3.10 puntaa. Bussit ovat myös käytännössä aina myöhässä melkein 10 minuuttia, eikä yli puolen tunnin odotus ole mikään ihme. Kukaan paikallisista kavereistani ei tule julkisilla kouluun ja useat jopa haetaan autolla päivän päätteeksi.

Junaliikenne on myös aika kallista ja oudosti järjestettyä. Ei ole Suomen kaltaista yleistä junaverkkoa, vaan useita yksityisiä yrityksiä. Tämä johtaa silloin epäkäytännöllisyyksiin pitkiä matkoja mentäessä. Jos matkustaaa vain yhden yrityksen alueella, voi saada kännykkäänsä mobiililipun. Muuten on pakko tulostaa liput asemalta.

Kohteliaisuus
Aluksi olin vähän hämmentynyt kun bussikuskit, kassanmyyjät ja opettajatkin sanoi kokoan nimellä darling, love jne. Nyt siihen on kyllä tottunut. Muutenkin ihmiset ovat vähän kohteliaampia kuin suomalaiset keskimäärin, ja esimerkiksi sanaa please toistetaan ihan koko ajan.

Opetus
Kouluissa opetustyyli on aivan erilainen Suomeen verrattuna. Pääpointtina on keskittyä kokeissa pärjäämiseen, eikä saada hyvä yleissivistys elämää varten. Tämä johtaa enemmän turhaan ulkoaopetteluun, jonka takia kunnolla ymmärtäminen jää toissijaiseksi.

Maanlajuinen opetussuunnitelma ei ole myöskään samanlainen. Kaikissa kouluissa ei opeteta samoja asioita, vaan aiheet riippuvat standardisoitujen koeorganisoijien päätöksistä. Nämä yritykset tarjoavat materiaalit ja kokeet. Koska minulla on kavereita useista kouluista, olen kuullut jonkin verran näistä eroista. Nyt opiskelemme historian tunneilla Itä-Saksaa ja oppilaiden tietämys 1900-luvusta on vähän erilainen riippuen missä he ovat käyneet koulua. Toiset oppivat Amerikan villistä lännestä ja toiset kylmästä sodasta.

Lounas
Niinkuin monet varmaan jo tietävät, täällä syödään päivisin hyvin eri tavalla. Koska lounasta ei saa ilmaiseksi koulusta, monet tuovat omat eväät. Tyypillinen lounas on voileipä ja jotain naposteltavaa, esimerkiksi sipsejä tai suklaata. Muuten jotkun vanhemmat oppilaat syövät aika roskaa, kuppinuudeleita ja sen sellaista. Koulusta saa ostettua sitten esimerkiksi jokaisen päivän oman lämpimän ruuan tai sitten pizzaleipiä jne.

Sisustus ja asuminen
Useinmat täällä asuvat omissa taloissa ja niissä on tyypillisesti kokolattiamatot, mikä oli aluksi vähän outoa. Pidemmän päälle se on kyllä kiva, koska lämmitys ei ole mikään paras. Ikkunat ovat esimerkiksi vain yksinkertaiset. Hanoissa on myös useinmiten joko erilliset hanat kylmälle ja lämpimälle, tai sitten kaksi eri nappulaa yhdistyy samaan.

Keskustelunaiheet
Mitä olen pari kertaa huomioinut, että paikallisten keskustelunaiheet ovat huomattavasti kevyempiä. Politiikasta puhuminen tekee monet erittäin epämukavaksi hyvin nopeasti. Pelkkä Brexitin mainitseminen helposti jäädyttää keskustelun todennäköisesti. Itselle tämä oli aika suuri muutos, kun olen tottunut puhumaan kavereideni kanssa poliittisista ja eettisistä aiheista suhteellisen runsaasti. Host-äitinikin kertoi, että hänen monivuotiset brittiystävänsä eivät halua edes raapaista mitään vastaavaa keskusteluissa (hän on ranskalainen, jos joku ei muista).

Lumi
Ei mikään ihme, mutta paikalliset menevät ihan sekaisin jos sataa yhtään lunta. Brittiläisillä ei ole kunnollisia varusteita sen siirtämiseen niin autot jäävät jumiin ja bussit lopettavat kulkemisen. Koulut myös usein sulkevat jos lunta on edes pari senttiä. Tähän on syy se, että koulut ovat vastuussa jos joku liukastuu sen alueella. Näin on helpompaa sulkea koulu, kuin lisätä tämä osa vakuutukseen.

Kommentit